Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon Aiton) to ciemnozielona roślina z rodziny wrzosowatych. Największe jej plantacje znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Holandii. Owoce żurawiny są eksportowane do Europy głównie przez Amerykanów (w formie konserwowanej). Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania owoców tej rośliny, jak również wyciśniętego z nich soku, to przede wszystkim...
Seler zalecany przez Hipokratesa Seler zwyczajny (Apium graveolens L.) to jedno z najstarszych warzyw uprawnych. Już przed naszą erą ojciec medycyny Hipokrates zalecał jego spożywanie, głównie z tytułu kojącego wpływu na nerwy. W Polsce seler pojawił się w XVI w. dzięki królowej Bonie i jest uprawiany do dziś. Najbardziej popularna jest część korzeniowa selera, ponieważ stanowi ona istotny składnik włoszczyzny. Część...