Blog dietetyczny Eatfit24

  • 31/05
    2017

    OTYŁOŚĆ - PROBLEM XXI WIEKU

      Otyłość to choroba wieloczynnikowa, rozwija się zazwyczaj powoli, poprzez nakładanie się na siebie czynników środowiskowych i społecznych. Coraz bardziej powszechna i niepokojąca jest nadwaga oraz otyłość pojawiająca się wśród dzieci i młodzieży.   Pod względem rozmieszczenia tkanki tłuszczowej wyróżnia się dwa typy otyłości:  * brzuszną (trzewną) – tkanka tłuszczowa skoncentrowana...

  • 30/05
    2017

    KOFEINA - ŹRÓDŁA W ŻYWNOŚCI I ODDZIAŁYWANIE NA ORGANIZM

      Kofeina stanowi składnik diety pochodzenia roślinnego. Można ją znaleźć w liściach krzewu herbacianego, owocach drzewa kawowego, czy kakaowca. Jest to substancja szybko wchłaniająca się z przewodu pokarmowego. Maksymalne stężenie we krwi osiąga po 30-120 minutach od momentu spożycia,  wówczas jej działanie pobudzające organizm jest najbardziej efektywne. Stężenie kofeiny nie kumuluje się w organizmie, a jej metabolizm...

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
1 2 3 4 5 6
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.