Witamina C (kwas askorbinowy) występuje w produktach roślinnych, przede wszystkim w surowych owocach i warzywach. Owoce najbardziej bogate w kwas askorbinowy to: owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi oraz cytrusy. Natomiast z warzyw: papryka, nać pietruszki, oraz warzywa kapustne (najwięcej w: brukselce, jarmużu i brokułach). W Polsce bardzo istotną rolę w ogólnej podaży witaminy C odgrywają ziemniaki, ze...
Gdy upał za oknem, lato w pełni niejeden z nas czy to duży, czy mały chętnie sięga po lody. A wybierać jest w czym - producenci wręcz prześcigają się z gamą dostępnych smaków: czekoladowe, karmelowe, śmietankowe, owocowe, sorbety, z bitą śmietaną, bez niej i wiele, wiele innych.... Niektórzy zadają sobie jednak pytanie: "Jak to wpłynie na moją sylwetkę?" Wszystko zależy od tego czy...