Blog dietetyczny Eatfit24

  • 10/12
    2018

    CYNAMON

    Cynamon – niedoceniana przyprawa

    Nie od dziś wiadomo, że składniki codziennej diety odgrywają istotną rolę w profilaktyce, jak również w leczeniu wielu chorób. Oprócz faktu, iż przyprawy znacząco poprawiają profil organoleptyczny produktów i potraw, stanowią one również źródło niezwykle cennych składników, dzięki czemu przypisuje się im wiele prozdrowotnych właściwości. Do grona niedocenianych przypraw należy cynamon. Powszechnie jest on znany głównie jako dodatek do wypieków, szczególnie używany w okresie świątecznym. Nie tylko znakomicie smakuje i pachnie, ale wykazuje również korzystne działanie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Prozdrowotne właściwości cynamonu były wykorzystywane w medycynie ludowej już wiele wieków temu.

     

    Właściwości prozdrowotne cynamonu

    Cynamon to przyprawa, którą pozyskuje się z kory cynamonowca (Cinnamomum). W czasach starożytnych uważano, że syrop z kory tego drzewa wzmacnia całe ciało, przy okazji nadając skórze „boski kolor”. Obecnie wiadomo, że cynamon pobudza wydzielanie soku żołądkowego, żółci z wątroby oraz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Dzięki temu jest powszechnie stosowany, jako środek wspomagający prawidłową pracę układu pokarmowego. Udowodniono jego prozdrowotne działanie w przypadku dolegliwości trawiennych, braku łaknienia, wzdęć, biegunki, skurczy i wrzodów żołądka, jak również podczas niwelowania objawów zgagi. Aktualnie istnieje wiele badań dotyczących możliwości wykorzystania samego cynamonu lub jego ekstraktów w zwalczaniu cukrzycy, nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego.

     

    Cynamon w walce z cukrzycą

    Przeprowadzono szereg naukowych i klinicznych badań, dotyczących korelacji pomiędzy spożywaniem cynamonu a obniżaniem ryzyka występowania cukrzycy. Dowiedziono, że przyprawa ta normalizuje poziom glukozy we krwi, u osób zmagających się z cukrzycą typu II. Ponadto cynamon, redukując poziom hemoglobiny glikowanej we krwi, zapobiega towarzyszącym tej chorobie powikłaniom m.in. makroangiopatii (uszkodzeniu naczyń krwionośnych), retinopatii (uszkodzeniu naczyń siatkówki oka) oraz nefropatii (cukrzycowej chorobie nerek). Udowodniono także wysoką aktywność insulinopodobną związków polifenolowych, wyizolowanych z wodnych ekstraktów cynamonowych.

     

    Wspomaganie układu krwionośnego i działanie antykancerogenne

    Z przeprowadzonych badań klinicznych wynika, że spożywanie cynamonu pozwala obniżyć ciśnienie krwi, zredukować stężenie cholesterolu oraz glukozy we krwi. Co więcej, przyprawa ta wykazuje działanie antykancerogenne względem komórek raka jelita grubego, szyjki macicy, piersi, jajnika, płuc, białaczki oraz czerniaka. Wykazano, że spożywanie cynamonu hamuje ekspresję enzymu, dzięki któremu ryzyko wystąpienia przerzutów znacznie maleje.

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.