Blog dietetyczny Eatfit24

  • 28/11
    2017

    GORZKA CZEKOLADA

    Za gorzką czekoladę uważa się produkt składający się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, niekiedy z niewielką domieszką wanilii o zawartości co najmniej 70% produktów z miazgi kakaowej. Teobromina, to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów purynowych występujący głównie w ziarnach kakao. Dlatego też w gorzkiej czekoladzie związek ten występuje w zdecydowanie większej ilości niż w czekoladzie mlecznej....

  • 24/11
    2017

    ANYŻ GWIAŹDZISTY

    Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) znany jest przez wielu z nas przede wszystkim z jego zastosowania w kuchni, nadający charakterystyczny smak i aromat potrawom. Natomiast posiada on także dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Wspomaga procesy trawienia, poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego, działanie rozluźniające i wiatropędne - ułatwiając pracę przewodu pokarmowego w sytuacji przejedzenia. Anyż ma także działanie wykrztuśne. Ponadto ma on...

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
1 2 3 4
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.