Blog dietetyczny Eatfit24

  • 30/11
    2018

    PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KURKUMINY

    Czym jest kurkumina i gdzie jej szukać? Kurkumina to bioaktywny składnik rośliny zwanej kurkumą (Curcuma longa L.), czyli szafranu indyjskiego lub inaczej ostrzyżu długiego. Roślina ta należy do rodziny imbirowatych i jest uprawiana na ogromną skalę w Azji południowo-wschodniej. Kurkuminę otrzymuje się z kłącza kurkumy, w postaci żółtopomarańczowego proszku. Stanowi ona składnik indyjskiej przyprawy Curry. Związek ten znalazł...

  • 28/11
    2018

    BĄDŹ ALFĄ I OMEGĄ- JEDZ RYBY!

    Bierz przykład od Eskimosów! Udowodniono, że ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego (takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze) jest niezwykle niskie wśród Eskimosów. Dlaczego? Bo ich dieta bogata jest w tłuste ryby morskie i mięso fok, które zawierają znaczne ilości kwasów tłuszczowych (KT) Ω-3.   Wartość odżywcza ryb Ryby są źródłem wielu cennych...

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
1 2 3 4 5
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.