Czym jest kurkumina i gdzie jej szukać? Kurkumina to bioaktywny składnik rośliny zwanej kurkumą (Curcuma longa L.), czyli szafranu indyjskiego lub inaczej ostrzyżu długiego. Roślina ta należy do rodziny imbirowatych i jest uprawiana na ogromną skalę w Azji południowo-wschodniej. Kurkuminę otrzymuje się z kłącza kurkumy, w postaci żółtopomarańczowego proszku. Stanowi ona składnik indyjskiej przyprawy Curry. Związek ten znalazł...
Bierz przykład od Eskimosów! Udowodniono, że ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego (takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze) jest niezwykle niskie wśród Eskimosów. Dlaczego? Bo ich dieta bogata jest w tłuste ryby morskie i mięso fok, które zawierają znaczne ilości kwasów tłuszczowych (KT) Ω-3. Wartość odżywcza ryb Ryby są źródłem wielu cennych...