Blog dietetyczny Eatfit24

  • 07/01
    2019

    ŻURAWINA

    Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon Aiton) to ciemnozielona roślina z rodziny wrzosowatych. Największe jej plantacje znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Holandii. Owoce żurawiny są eksportowane do Europy głównie przez Amerykanów (w formie konserwowanej). Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania owoców tej rośliny, jak również wyciśniętego z nich soku, to przede wszystkim wspomaganie prawidłowej pracy nerek oraz leczenie schorzeń dróg moczowych.

     

    Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze żurawiny

    Udowodniono, że koncentrat z soku owoców żurawiny (zarówno rozcieńczony wodą w stosunku 1:1, jak i 1:32) intensywnie hamuje namnażanie 6 szczepów bakteryjnych odpowiedzialnych za infekcje dróg moczowych. W innym badaniu wyizolowano z soku żurawinowego 10 frakcji antocyjanowych (naturalnych brawników) i proantocyjanidynowych (prekursorów barwników polimetynowych) i dowiedziono, że wrażliwość na te pierwsze wykazuje szczep gronkowca złocistego a na drugie – większość bakterii Gram-dodatnich. Ponadto amerykańscy naukowcy zaobserwowali zahamowanie wzrostu 7 z 8 badanych dermatofitów (grzybów), które zostały wystawione na działanie soku żurawinowego (m.in. Microsporum canis, Epidermophyton floccosum).

     

    Jak żurawina działa na drogi moczowe?

    Żurawina jest skuteczna w zwalczaniu infekcji układu wydalniczego, ponieważ zawarte w niej składniki uniemożliwiają przyłączenie bakterii Gram-ujemnych do powierzchni błony śluzowej dróg moczowych. Przyleganie tych mikroorganizmów do receptorów komórkowych skutkuje rozwojem poważnych infekcji o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym, stąd też spożywanie owoców z żurawiny bądź picie wyciśniętego z nich soku, skutecznie uniemożliwia rozwój zakażenia. Drobnoustrojem najczęściej wywołującym infekcje pęcherza i dróg moczowych jest Gram-ujemna pałeczka E. coli (Escherichia coli), której związanie z błoną śluzową układu wydalniczego skutecznie uniemożliwia żurawina, jednocześnie ułatwiając wypłukiwanie tej bakterii z organizmu.

     

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.