Blog dietetyczny Eatfit24

  • 30/05
    2017

    KOFEINA - ŹRÓDŁA W ŻYWNOŚCI I ODDZIAŁYWANIE NA ORGANIZM

     

    Kofeina stanowi składnik diety pochodzenia roślinnego. Można ją znaleźć w liściach krzewu herbacianego, owocach drzewa kawowego, czy kakaowca. Jest to substancja szybko wchłaniająca się z przewodu pokarmowego. Maksymalne stężenie we krwi osiąga po 30-120 minutach od momentu spożycia,  wówczas jej działanie pobudzające organizm jest najbardziej efektywne.

    Stężenie kofeiny nie kumuluje się w organizmie, a jej metabolizm jest odmienny w zależności od: czynników środowiskowych, predyspozycji genetycznych oraz stanu fizjologicznego. Czas połowicznego rozpadu kofeiny wynosi 3-7 godzin, a u kobiet ciężarnych jest 2-3-krotnie dłuższy.

    Przypuszcza się, że na metabolizm tej substancji wpływa także rodzaj spożywanej żywności, np. kalafior, brokuły i kapusta nasilają go kawa działa krócej i słabiej, natomiast seler, marchew i pietruszka obniżają aktywność enzymów – kawa działa dłużej i mocniej.

     

    Wpływ kofeiny na organizm człowieka:

    * stymuluje układ oddechowy, dlatego też jest częstym składnikiem leków rozszerzających oskrzela

     * w sporcie uznawana jest jako środek wspomagający,  efekt ten jest jednak osiągany po spożyciu dużych jej ilości oraz przeważają wówczas niekorzystne skutki uboczne

    * kofeina nasila wydalanie wapnia z organizmu, jednak wystarczą ok. 4 łyżki stołowe mleka dodane do filiżanki naparu, bądź zjedzenie kanapki z żółtym serem do 2 godzin od spożycia by niedobory te uzupełnić

    * u osób pijących regularnie kawę wpływ na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi jest zdecydowanie mniejszy, niż u osób spożywających ją sporadycznie. Jest to wynikiem faktu, że wystarczy pić kawę przez kilka dni, wówczas dochodzi do rozwoju tolerancji organizmu na kofeinę oraz jej wpływ na ciśnienie krwi słabnie

    * Kofeina przechodzi przez łożysko, dlatego jej spożycie w okresie ciąży wymaga kontroli lekarza

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.