Blog dietetyczny Eatfit24

  • 24/05
    2018

    SEZON NA TRUSKAWKI CZAS ZACZĄĆ!

    Truskawka to bylina, osiągająca wysokość 15-45 cm. Jest bardzo odżywczym owocem, w dodatku zdecydowanie uwielbianym nie tylko przez osoby dorosłe, ale również przez najmłodszych!

    Truskawki są produktami niskokalorycznymi - w 100g znajduje się zaledwie ok. 30 kcal, odznaczają się także niskim indeksem glikemicznym, stanowią zatem odpowiedni komponent w diecie cukrzyków, jednak należy tu pamiętać o umiarze w spożyciu.  Ponadto truskawki wraz z kiwi są jednymi z najbardziej obfitujących w witaminę C owoców. Dodatkowo należy wspomnieć, że są produktami bogatymi w przeciwutleniacze, neutralizujące wolne rodniki w organizmie - biorące udział w ochronie organizmu przed rozwojem m.in.: miażdżycy, nowotworów oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. Odznaczają się także wysoką zawartością żelaza, tak cennego pierwiastka, na które zwiększone zapotrzebowanie mają kobiety ze względu na comiesięczną utratę z krwią podczas menstruacji.

    Ten wspaniały czerwony owoc idealne nadaje się do potraw zarówno wytrawnych jak i na słodko. Można z nich przygotować przepyszne koktajle, smoothie czy domowe lody, ciasta (i to dietetyczne! smiley),  sosy do mięsa, nadają się także jako urozmaicenie do sałatek warzywnych.

    Propozycja wykorzystania truskawek w daniach

     

    CIEKAWOSTKI: 

    Truskawki niestety nie są dziełem natury, powstały bowiem na rozkaz króla Ludwika XIV, dokonał tego francuski botanik. Skrzyżował dwie odmiany poziomek, otrzymując obecnie znane i uwielbiane przez wielu truskawki. Na świecie istnieje około 2 tysięcy odmian tych owocówPonadto wcale nie muszą być one tylko czerwone! Znane są także odmiany o kolorze białym, żółtym lub odmiana smakująca jak ananas.

    Dodatkowo truskawki stosowane były kiedyś we Francji jako afrodyzjak! Podobno świeżo upieczonym małżonkom przygotowywano zupę na bazie truskawek. Wierzyło się, iż taka zupa zapewni im długie i szczęśliwe życie.

     

    W przygotowywanych przez nas dietach staramy się wykorzystywać przede wszystkim produkty sezonowe, między innymi truskawki, ale także inne nowalijki które coraz częściej można spotkać w sklepach. Jeśli chcesz się o tym przekonać i spróbować nowych potraw oraz kombinacji smaków wypróbuj którąś z naszych diet! Może Eatfit Healthy Slim?

     

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.