Blog dietetyczny Eatfit24

  • 28/06
    2017

    LODY - WARTO JEŚĆ CZY LEPIEJ Z NICH ZREZYGNOWAĆ?

     

    Gdy upał za oknem, lato w pełni niejeden z nas czy to duży, czy mały chętnie sięga po lody. A wybierać jest w czym - producenci wręcz prześcigają się z gamą dostępnych smaków: czekoladowe, karmelowe, śmietankowe, owocowe, sorbety, z bitą śmietaną, bez  niej i wiele, wiele innych....

     

    Niektórzy zadają sobie jednak pytanie: "Jak to wpłynie na moją sylwetkę?"  Wszystko zależy od tego czy wybieramy powszechnie dostępne w sklepach gotowe wyroby, czy jednak jesteśmy nastawieni na domową produkcję lub zakup u zaufanego okolicznego lokalnego wytwórcy.

     

    Według nas lepszym wyborem są domowe lody lub z zaufanego źródła. Masowi producenci często używają do produkcji lodów szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego lub duże ilości cukru oraz śmietankę i wiele, wiele dodatków, spulchniaczy, wzmacniaczy smaku...niekiedy lista ta potrafi być niebywale "imponująca". Wyroby te są zdecydowanie mniej atrakcyjne, biorąc pod uwagę ich wartość odżywczą oraz są bardziej kaloryczne od tych  domowej roboty.

     

    Dlatego też gorąco zachęcamy Was do tworzenia własnych lodów w domu na bazie: jogurtu naturalnego i  owoców z dodatkiem: kakao, wiórków kokosowych, gorzkiej czekolady (najkorzystniej o zawartość miazgi kakaowej minimum 60%) lub (wersja bardziej kaloryczna, ale niebywale odżywcza) na bazie mleczka kokosowego czy awokado.

    Dla porównania: 1 gałka lodów śmietankowych to ok. 130 kcal, natomiast  1 gałka domowego sorbetu malinowego lub truskawkowego dostarcza ok. 60 kcal.

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.