Blog dietetyczny Eatfit24

  • 05/07
    2017

    WITAMINA B1

     

    Witamina B1 (tiamina) jest to witamina występująca w największych ilościach w: produktach zbożowych, mięsie oraz wędlinach, nasionach roślin strączkowych, a także w wyciągu z drożdży.

    Podobnie jak witamina C, tiamina należy do jednej z najmniej trwałych witamin, której znaczne straty obserwowane są już pod wpływem wysokiej temperatury, natomiast jest odporna na działanie światła.

     

    Rola tiaminy w organizmie:

     - bierze udział w przemianach węglowodanów

     - uczestniczy w wielu procesach energetycznych

     - odgrywa bardzo ważną rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu nerwowego, a mianowicie uczestniczy w prawidłowym przenoszeniu impulsów nerwowych

     

    Witamina B1 należy do szerokiej grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, nie jest ona w większych ilościach gromadzona w organizmie, przez co bardzo istotne staje się jej regularne uzupełnianie, najlepiej w formie naturalnej: z pożywieniem.

     

    Niedobory:

    Długotrwały brak w diecie tiaminy jest przyczyną powstawania w organizmie choroby, zwanej beri-beri, która powoduje zmiany w układzie sercowo-naczyniowym oraz nerwowym. Choroba ta na terenie Europy i Ameryki pojawia się niezwykle rzadko. Natomiast beri-beri stanowiła bardzo poważny problem na terenach Azji. Najbardziej powszechny problem choroby z niedoboru witaminy B1 występuje w rejonach, w których spożywane są duże ilości białego ryżu, pieczywa oraz mąki, a także surowych ryb zawierających enzym o nazwie tiaminaza, rozkładający tiaminę.

     

    Nadmiar:

    Hiperwitaminozy spowodowanej nadmiarem w diecie witaminy B1 jak dotąd nie odnotowano.

     

     

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.