Blog dietetyczny Eatfit24

  • 09/10
    2017

    MAKARON

    Słynny we Włoszech, znany w różnych kształtach, stanowi przysmak wielu z nas. Obecnie istnieje mnóstwo jego odmian, z których każdej przypisane jest jakieś przeznaczenie. W Polsce makaron także jest chętnie przyrządzany w przeróżnych kombinacjach, m.in. w postaci: lasagne, spaghetti, zapiekanek warzywnych i mięsno-warzywnych, tagliatelle z przeróżnymi sosami, nie wyobrażamy sobie także bez niego rosołu…

    Z żywieniowego punktu widzenia, makarony jako źródło węglowodanów złożonych stanowią ważny element zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Jednak najbardziej wartościowe pod względem odżywczym, są makarony wyprodukowane z pełnoziarnistej czy razowej mąki. W porównaniu z „białymi makaronami”, makarony pełnoziarniste
    (i razowe) odznaczają się niższą kalorycznością, a także wyższą zawartością m.in.: witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, cynku, czy selenu. Większa zawartość błonnika pokarmowego w makaronach pełnoziarnistych (lub razowych) zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku niż po spożyciu makaronów tradycyjnych.

    My oczywiście zachęcamy Was do zajadania się makaronami przygotowanymi na bazie mąk z pełnego przemiału, w przeróżnych formach, które ograniczyć może tylko nasza wyobraźnia ;).

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.