Blog dietetyczny Eatfit24

  • 13/10
    2017

    SUPERMOC BURAKA

     

    Buraki to warzywa, które zdecydowanie powinny stać się elementem zbilansowanej diety. Są skarbnicą polfenoli, chroniących organizm przed wpływem wolnych rodników, wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, są doskonałym wsparciem dla osób zmagających się z nowotworami.

    Buraki, choć nie odznaczają się szczgólnie wysoką zawartością żelaza, mają własciwości krwiotwórcze, a poprzez wpływ na zwiększenie przyswajania tlenu przez komórki, wspomagają układ krwionośny.

    Oprócz właściwości prozdrowotnych buraki, dzięki zasłudze betaniny (naturalnego barwnika w nich obecnego) uzyskują piękny kolor, a co za tym idzie - mogą nadawać apetyczny wygląd naszym potrawom.

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.