Blog dietetyczny Eatfit24

  • 16/10
    2017

    KURKUMA

    Kurkuma to kłącze znane jako składnik przyprawy curry. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Charakterystyczny zapach kurkumy pochodzi ze znajdujących się w jej kłączach olejków eterycznych.

    Ponadto kurkumina, najbardziej cenny aktywny związek polifenolowy występujący w kurkumie (nadający jej charakterystyczny żółty kolor), znajduje powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym jako naturalny barwnik żywności. Biodostępność kurkuminy z żywności jest niewielka, natomiast warto wiedzieć, że spożywanie dań z kurkumą w połączeniu z czarnym pieprzem powoduje zdecydowany wzrost przyswajalności kurkuminy nawet do 2000%!!!

    Kurkuminie zostały przypisane takie właściwości lecznicze, jak: aktywność antybakteryjna, antygrzybiczna, antynowotworowa, przeciwzapalna oraz antyoksydacyjna. Dodatkowo działa ona w sposób ochronny na przewód pokarmowy poprzez wspomaganie procesu trawienia, łagodząc wzdęcia, wymioty czy odbijanie. Kurkumina oddziałuje także prewencyjnie w stosunku do chorób neurodegeneracyjnych: choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera. Dowiedziono również, że barwnik kurkumy wpływa na zmniejszenie stopnia zaawansowania stwardnienia rozsianego, a także jako substancja bioaktywna ma działanie przeciwnowotworowe – osoby, które stosują wysokie dawki kurkumy w swoim jadłospisie odznaczają się mniejszą zachorowalnością na nowotwory.

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.