Blog dietetyczny Eatfit24

  • 23/10
    2017

    BETAGLUKANY - DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ PRODUKTY, W KTÓRYCH WYSTĘPUJĄ?

    β-glukan jest to jedna ze składowych błonnika pokarmowego. Jego głównymi źródłami są przede wszystkim zboża takie jak owies czy jęczmień, ale także grzyby, drożdże czy algi morskie.

    Do ich zalet można zaliczyć między innymi: obniżanie poziomu cholesterolu we krwi szczególnie frakcji LDL (czyli tego „złego” cholesterolu), obniżanie stężenia cukru we krwi, regulację pracy jelit, a także wspomaganie odporności organizmu.

    Badania dowodzą, iż korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 3g beta-glukanów pochodzących z owsa przy jednoczesnym spożyciu około 30-35g błonnika. Taką ilość obu składników można osiągnąć poprzez spożycie 2/3 filiżanki płatków owsianych, 1/3 filiżanki otrąb pszennych czy niecałe 1/2 filiżanki kaszy owsianej.

    Właśnie z tych względów β-glukany ostatnio należą do składników często dodawanych do żywności wzbogacanej i dlatego zwiększenie ich spożycia szczególnie polecane jest osobom chorującym na miażdżycę, chorobę wieńcową czy cukrzycę.

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.