Blog dietetyczny Eatfit24

  • 31/10
    2017

    GOŹDZIKI

    Goździki są suszonymi pąkami kwiatowymi goździkowca korzennego, zbieranymi tuż przed ich całkowitym rozkwitniętciem. Znajdują powszechne zastosowanie w kuchni jako przyprawa, jednak oprócz nadawania walorów smakowych potrawom, posiadają także inne, równie cenne właściwości.

    Eugenol - olejek obecny w goździkach nadaje im charakterystyczny zapach. Goździki odznaczają się właściwościami znieczulającymi, mogą być pomocne w łagodzeniu bólu zęba (jednak oczywiście zachęcamy udać się jak najszybciej do stomatologa). Goździki mają także właściwości wiatropędne, przez co wspomagają perystaltykę przewodu pokarmowego, a także wpływają na zwiększenie wydzielania kwasu solnego w żołądku.

     

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.