Blog dietetyczny Eatfit24

  • 28/11
    2017

    GORZKA CZEKOLADA

    Za gorzką czekoladę uważa się produkt składający się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, niekiedy z niewielką domieszką wanilii o zawartości co najmniej 70% produktów z miazgi kakaowej.

    Teobromina, to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów purynowych występujący głównie w ziarnach kakao. Dlatego też w gorzkiej czekoladzie związek ten występuje w zdecydowanie większej ilości niż w czekoladzie mlecznej. Teobromina jest toksyczna dla psów, kotów oraz koni, natomiast nie dla ludzi ze względu na odmienne szlaki metaboliczne. W organizmie człowieka może mieć wręcz działanie korzystne. Otóż według badań z 2005 roku w Imperial College London teobromina odznacza się sliniejszymi właściwościami przeciwkaszlowymi niż kodeina.

    Czekolada gorzka jest zdecydowanie zdrowszą przekąską od czekolady mlecznej. Ze względu na zdecydowanie wyższą zawartość miazgi kakaowej czekolada gorzka zawiera więcej cynku, miedzi, potasu, flawonoidów czy magnezu. Jednak z gorzką czekoladą, jak i z innymi słodkościami należy zachować umiar.

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.