Blog dietetyczny Eatfit24

  • 21/04
    2017

    POST LECZNICZY WEDŁUG DR EWY DĄBROWSKIEJ

     

    Dieta wg zaleceń dr Ewy Dąbrowskiej ma charakter głodówki leczniczej i stosuje się ją, jako okresową kurację. Zgodnie z założeniami diety, najbardziej właściwy jest pokarm naturalny, spożywany z umiarem. Natomiast przejadanie się i spożywanie nadmiernych ilości białka zwierzęcego, jak nabiał, czy mięso stanowią główną przyczynę tzw. chorób cywilizacyjnych, jak na przykład: otyłość, nowotwory,  wysoki poziom cholesterolu,  choroba wieńcowa,  alergie,  miażdżyca, cukrzyca.

     

    Podstawą terapeutycznego działania diety warzywno-owocowej jest wewnętrzne odżywianie, polegające na zużywaniu przez ustrój tkanek w kolejności stopnia ich ważności w organizmie. Na początku jako źródło energii wykorzystywane są nieprzydatne zapasy (zwyrodniałe komórki, złogi tłuszczu). Natomiast najbardziej istotne organy, takie jak serce oraz mózg chronione są najdłużej. Dieta warzywno-owocowa dostarcza około 800 kcal na dzień. Stosowanie się do reżimu diety, bez jakichkolwiek ustępstw, doprowadza do zaniechania uczucia głodu. Czas trwania głodówki leczniczej wynosi od kilku dni do kilku tygodni. Całkowita normalizacja czynności organizmu następuje 4 do 6 tygodni. Jednakże zastosowanie diety warzywno-owocowej już przez kilka dni może przynieść wyraźne efekty.

     

    Owoce oraz warzywa można spożywać na surowo, jako surówki oraz w postaci zup, warzyw pieczonych, duszonych z dodatkiem ziół, kompotów owocowych bez dodatku cukru, herbat owocowych, czy wywarów z warzyw.

     

    Oczyszczanie organizmu podczas stosowania diety warzywno-owocowej można wspomagać poprzez różnego rodzaju formy aktywności fizycznej, jak: spacery, pływanie, ćwiczenia oczu według Batesa, gimnastykę. Ruch powoduje uruchomienie analogicznych mechanizmów, jak post: redukcja masy ciała,  stężenia cukru, zakrzepów, czy ciśnienia.  Pomocne mogą być także masaże, lewatywy, hydrokolonoterapia, zabiegi fizykoterapeutyczne i sauna.

     

    Wskazania do terapii głodówką według dr Ewy Dąbrowskiej:

    ·         Dla ludzi zdrowych w celu wzmocnienia zdrowia, wydłużenia życia, czy odmłodzenia oraz w profilaktyce chorób

    ·         Choroby zwyrodnieniowe (wrzody żołądka, nieżyt jelit, łuszczyca, zwyrodnienie stawów, otłuszczenie wątroby, zaćma, paradontoza)

    ·         Zaburzenia czynnościowe (zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, nerwica, zgaga)

    ·         Zaburzenia metabolizmu (zespół metaboliczny,cukrzyca przy stosowaniu leków przeciwcukrzycowych, ciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, skaza moczowa, zakrzepy, kamica nerkowa, miażdżyca naczyń oraz serca)

    ·         Nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego (nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, astma, reumatoidalne zapalenie stawów)

    ·         Choroby endokrynologiczne (zaburzenia klimakteryczne, miesiączkowania, guzki tarczycy, niedoczynność tarczycy, nadmiar estrogenów, torbiele jajników, wysoki poziom prolaktyny)

     

    Przeciwwskazania terapii głodówką według dr Ewy Dąbrowskiej:

    ·         Okres ciąży oraz karmienia

    ·         Dzieci

    ·         Dziewczęta w okresie dojrzewania

    ·         Nadczynność tarczycy

    ·         Cukrzyca leczona insuliną

    ·         Ostra porfiria

    ·         Niedoczynność nadnerczy

    ·         Stany po transplantacji narządów

    ·         Depresja

    ·         Gruźlica

    ·         Choroby nowotworowe w zaawansowanym stadium

    ·         Zaawansowana niewydolność narządów (nerek, wątroby, serca)

    ·         W okresie przed oraz pooperacyjnych

    ·         Zażywanie leków powodujących hamowanie układu immunologicznego (np. cytostatyki, hormony sterydowe, autoagresyjna albo posterydowa niedoczynność nadnerczy – choroba Adisona)

     

     

    Źródło:

    http://www.domojcapio.pl/dieta.html

    http://ewadabrowska.pl/

     

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.