Blog dietetyczny Eatfit24

  • 23/02
    2018

    CHCESZ MIĘC PIĘKNE WŁOSY, CERĘ ORAZ PAZKOCIE? SPRAWDŹ CO POWINNAŚ DODAĆ DO SWOJEJ DIETY!

    Czy wiesz, że nieodpowiednio zbilansowana dieta uboga w witaminy i składniki mineralne może być przyczyną łamliwych paznokci, poszarzałej cery oraz wypadających włosów? Do najważniejszych składników, które powinny znaleźć się w diecie „na piękną cerę” należą przede wszystkim witaminy A,C,E a także kwasy omega 3 oraz 6.

    Zadaniem kwasów omega 3 i 6 jest między innymi zatrzymywanie w naskórku odpowiedniej ilości wody, co oznacza, że dzięki nim oraz odpowiedniego nawadniania organizmu skóra będzie nawilżona i gładka, w ten sposób unikniemy także powstawania zmarszczek! Kwasy te występują przede wszystkim w olejach roślinnych, nasionach, orzechach czy rybach.

    Witamina A  i prowitamina A (beta karoten) wpływa na zwiększenie wytwarzania kolagenu oraz elastyny. Efektem jej działania jest zwiększenie jędrności oraz napięcia skóry, wpływa ona także na zwiększenie wytwarzania keratyny - głównego budulca paznokci oraz włosów! Witamina C także wzmaga wytwarzanie kolagenu, ale zwiększa ukrwienie tkanek, przez co skóra, włosy i paznokcie są lepiej odżywione, a co za tym idzie cera jest bardziej promienna, włosy bardziej lśniące a paznokcie już się nie łamią. Na nawilżenie a także ujędrnienie skóry wpływa również witamina E! Dobrym źródłem witaminy A i C są przede wszystkim owoce i warzywa, natomiast witaminę E można znaleźć  w olejach roślinnych, pestkach i orzechach.

    Dlatego też aby osiągnąć swój cel czyli posiadać piękne włosy, cerę oraz paznokcie powinniśmy nie tylko zadbać o nie stosując rozmaite kosmetyki, ale także o dietę urozmaiconą w orzechy, pestki, ryby i przede wszystkim w sporą dawkę warzyw. Idealnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie żywienia w oparciu o zasady diety śródziemnomorskiej.

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.