Blog dietetyczny Eatfit24

  • 29/03
    2018

    CZY ŚWIĘTA MOGĄ BYĆ FIT?

    Święta to trudny okres dla osób będących na diecie, wszędzie pokusy w postaci ciast, ciasteczek, innych słodkości oraz oczywiście potraw mięsnych czy z dodatkiem jajek. Nasuwa się pytanie czy podczas Wielkanocy można pozostać fit?

    Ależ oczywiście, że tak!

    Należy pamiętać, że podczas świąt powinniśmy przede wszystkim zadbać o nie przejadanie się! Jest to trudne, gdyż potrawy kuszą z każdej strony, jednakże trzeba zadać sobie pytanie: Czy warto? Konsekwencją mogą być nadprogramowe kilogramy, a także nieprzyjemne dolegliwości przewodu pokarmowego, występujące po spożyciu nadmiernej ilości pożywienia np. zgaga, odbijanie się, wzdęcia czy zaparcia.

    Nie mówimy o całkowitej rezygnacji z tradycyjnych potraw, można sobie pozwolić na małą porcję ulubionego mazurka czy kawałeczek babcinej babki, jednakże trzeba zachować we wszystkim zdrowy UMIAR, który powinien dotyczyć także  potraw wytrawnych!

     

    Podczas Świąt Wielkanocnych przede wszystkim polecamy zastosowanie się do poniższych zasad:

    1. spożywanie mniejszych porcji,

    2.wybieranie mniej kalorycznych wariantów dań np. jajka bez majonezu lub z dressingiem jogurtowo-ziołowym, mięsa i ryby pieczone lub gotowane, żurek w wersji wegetariańskiej na wywarze warzywnym,

    3. ograniczenie spożywania alkoholu lub całkowita rezygnacja z niego,

    4. wybranie się na spacer po śniadaniu wielkanocnym lub też po rodzinnym obiedzie.

     

    Pamiętajmy o tym, by nadmiernie nie przejmować się odstępstwami od  diety w tym okresie. Najważniejsze by zaraz po świętach wrócić do zdrowego odżywania!

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.