Blog dietetyczny Eatfit24

  • 13/04
    2018

    NOWALIJKI

    Są to młode warzywa, które w Polsce są dostępne pod koniec maja. Każdy z niecierpliwością na nie czeka gdyż po okresie zimowym i znacznym ograniczeniu urozmaicenia warzyw w sklepach każdy ma ochotę na młodą sałatę, rzodkiewkę, ogórki czy pomidorki.

    Jeśli chodzi o wartość odżywczą nowalijek w porównaniu do warzyw hodowanych szklarniowo to różnice są niewielkie. Natomiast ich smak, zapach oraz barwa jest zdecydowanie intensywniejsza, przede wszystkim ze względu na fakt, że mają czas na powolne dojrzewanie w porównaniu do warzyw sprowadzanych z zagranicy, które przed wyjazdem zbierane są w formie niedojrzałej, dopiero po przyjeździe na teren naszego kraju poddawane są przyspieszonemu dojrzewaniu za pomocą etylenu.

    Ale czy to wszystko przemawia za spożywaniem nowalijek? Czy powinniśmy mieć pewne obawy?

    Obawy zawsze mogą występować przede wszystkim ze względu na rodzaj stosowanych nawozów przez producentów. Niektórzy stosują nawozy bogate w azotany, które mogą się gromadzić w korzeniach oraz liściach warzyw. W naturalnych warunkach rośliny zawierają azotany w niewielkich ilościach, natomiast gdy jest ich zbyt dużo, po spożyciu mogą być przekształcane w organizmie m.in. do N-nitrozoamin, które mają udowodnione działanie rakotwórcze.

    Czy to oznacza,  że w ogóle nie powinniśmy ich spożywać?

    Otóż można, ale żeby ryzyko spożycia warzyw nawożonych azotanami było jak najmniejsze powinno stosować się do poniższych zasad:

    1.Wybierając warzywa patrzmy czy nie mają uszkodzeń, przebarwień, śladów pleśni czy gnicia.

    2.Wielkość warzywa może świadczyć o stosowanych nawozach dlatego wybierajmy mniejsze sztuki.

    3.Pamiętajmy o dokładnym myciu warzyw przed spożyciem.

    4.Jeśli jest taka możliwość kupujmy od sprawdzonych dostawców!

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.