Blog dietetyczny Eatfit24

  • 24/10
    2018

    PROBIOTYKI

    Czym są probiotyki?

     

    Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, ang. World Health Organization) probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Są to konkretne szczepy bakterii, które wspomagają trawienie, wspierają układ odpornościowy, redukują stany zapalne, wykazują działanie antybakteryjne, antyalergiczne, są antyrakowe oraz pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu.

     

    Jakie bakterie są uznawane za probiotyczne?

    Aby szczep bakterii można było określić mianem probiotycznego, jego wielokierunkowe, pozytywne działanie na nasz organizm musi zostać potwierdzone badaniami klinicznymi. Do grona tych “żywych mikrolekarzy” zalicza się przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, których wspólną cechą jest umiejętność przemiany cukrów, bez konieczności dostępu powietrza. Ale jest ich znacznie więcej.

     

    Gdzie szukać probiotyków?

    Probiotyki można znaleźć głównie w produktach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, sery i mleczne napoje fermentowane. Bakterie probiotyczne występują w nich naturalnie lub mogą zostać dodatkowo wzbogacone tymi mikroorganizmami. Dzięki temu można je określić mianem produktów funkcjonalnych, czyli takich, które nie tylko zaspokajają nasz głód, ale wykazują także korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu. Co ciekawe, na rynku można znaleźć również wyroby pochodzenia roślinnego z dodatkiem kultur probiotycznych, np. sorbet z dyni zawierający pałeczki Lactobacillus casei.

     

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.