Blog dietetyczny Eatfit24

  • 31/10
    2018

    ORZECHY WŁOSKIE NA ZDROWIE!

    Odżywiaj się po królewsku

    Już w starożytnym Rzymie orzechy włoskie okrzyknięto “orzechami królewskimi”. Uważano bowiem, że przynoszą one szczęście i przede wszystkim zdrowie. Nic w tym dziwnego, bo obecnie wiemy, że nasiona orzecha włoskiego stanowią bardzo istotny element diety, z uwagi na zawartość w nich cennych minerałów, witamin oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

     

    Lepiej zapobiegać niż leczyć

    Każdy z nas powinien wzbogacać swoje codzienne menu o tyle orzechów włoskich, ile zmieści nam się w garści. Dlaczego? Dzięki takiemu prostemu zabiegowi możemy ustrzec się przed szeregiem chorób np.: cukrzycą, otyłością, osteoporozą, chorobami układu sercowo-naczyniowego (miażdżycą, nadciśnieniem), nowotworami, jak również schorzeniami neurodegeneracyjnymi, w tym chorobą Alzheimera.

     

    Dużo dobrych kalorii

    Orzechy włoskie to kopalnia dobrych tłuszczów, bez których nasz organizm nie potrafi prawidłowo funkcjonować. Wysoka ich zawartość (blisko 60% wszystkich składników odżywczych) nieodłącznie związana jest z wysoką kalorycznością, dzięki czemu orzechy dodają nam siły i energii. Znajdziemy w nich głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Ω-6 i Ω-3, takie jak linolowy i α-linolenowy.

     

    Małe mózgi na mózg

    To, że orzechy włoskie przypominają wyglądem ludzki mózg, to nie jest przypadek. Matka natura daje nam przez to subtelną podpowiedź: spożywanie orzechów usprawnia pracę naszego mózgowia. Jest to możliwe, ponieważ ich nasiona są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych  Ω-3 i Ω-6, dzięki którym neurony są elastyczne i mogą swobodnie przekazywać informacje, co stymuluje pamięć i koncentrację. Co więcej, orzechy włoskie zawierają duże ilości składników mineralnych (magnezu, potasu, fosforu i wapnia), które zwiększają wydajność pracy mózgu oraz poprawiają zdolność do skupienia uwagi. Pod tym względem, na włączeniu orzechów włoskich do swojego codziennego menu najbardziej skorzystają dzieci, studenci oraz osoby pracujące intelektualnie.

     

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.