Blog dietetyczny Eatfit24

  • 26/11
    2018

    SOK, NEKTAR CZY NAPÓJ?

    Jabłka i sok jabłkowy

    Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie, pod względem ilościowym produkcji jabłek. Jabłka uprawiane są na krajowy rynek świeżych owoców, jako deserowe, do przetwórstwa jako przemysłowe, ale także na eksport. Produkowane z nich soki, nektary, napoje oraz cenny wyrób eksportowy jakim jest zagęszczony sok jabłkowy, posiadają jakość cenioną na rynku krajowym, europejskim i światowym. Produkty z kategorii SNN (soków, nektarów, napojów) są jednym z szybciej rozwijających się działów krajowej gospodarki żywnościowej.

     

    Soki bezpośrednio tłoczone a odtwarzane z koncentratu

    Obecnie wzrasta zainteresowanie konsumentów produktami zawierającymi składniki biologicznie aktywne, w istocie o działaniu przeciwutleniającym. Skład produktów kategorii SNN zależy zarówno od składu chemicznego użytego surowca, jak również od metody przetwarzania oraz utrwalania. Stosunkowo nowymi produktami są soki bezpośrednio tłoczone (NFC, ang. Not From Concentrate), które są atrakcyjnym produktem dla konsumentów. Z żywieniowego punktu widzenia soki NFC są znacznie bogatszym źródłem substancji bioaktywnych w porównaniu do soków odtwarzanych JFC (Juice From Concentrate). Wśród wartościowych składników wyróżnia się związki fenolowe oraz witaminę C, którymi wzbogaca się soki NFC.

     

    Różnice między sokiem, nektarem a napojem jabłkowym

    Pod względem jakościowym te produkty można uszeregować w następujący sposób: sok > nektar > napój. Sok jabłkowy jest wyrobem wyprodukowanym bez dodatku substancji słodzących i aromatyzujących, z konsumpcyjnego fragmentu owocu. W produkcie mogą występować dodatkowo składniki wyizolowane na drodze produkcji, takie jak aromat, miąższ, miazga oraz wtórnie umieszczone w wyrobie. Soki można również wzbogacać dodatkiem witamin (np. wit. C).

    Nektar jabłkowy to produkt wytworzony przez dodatek wody pitnej, cukru lub miodu do soku lub koncentratu jabłkowego. Do tego wyrobu dodatek substancji słodzących jest już dozwolony (w przypadku niektórych surowców jak np. czarna porzeczka, czy aronia, takie zabiegi są niezbędne, ponieważ bezpośrednio wyciśnięty sok jest na tyle kwaśny i cierpki, że jego spożycie jest niemalże niemożliwe).

    Pod względem jakościowym najgorszymi produktami z kategorii SNN są napoje jabłkowe, ponieważ sok stanowi zwykle ok. 20% a pozostałe składniki to woda oraz naturalne i syntetyczne aromaty, substancje słodzące, wzmacniacze smaku i zapachu, stabilizatory i konserwanty, kwasy spożywcze, naturalne barwniki.

     

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.