Blog dietetyczny Eatfit24

  • 30/11
    2018

    PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KURKUMINY

    Czym jest kurkumina i gdzie jej szukać?

    Kurkumina to bioaktywny składnik rośliny zwanej kurkumą (Curcuma longa L.), czyli szafranu indyjskiego lub inaczej ostrzyżu długiego. Roślina ta należy do rodziny imbirowatych i jest uprawiana na ogromną skalę w Azji południowo-wschodniej. Kurkuminę otrzymuje się z kłącza kurkumy, w postaci żółtopomarańczowego proszku. Stanowi ona składnik indyjskiej przyprawy Curry. Związek ten znalazł powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako naturalny barwnik o numerze E100, który nadaje kolor takim produktom, jak makaron, musztarda, czy margaryna. Ale czy to jedyna właściwość kurkuminy?

     

    Kurkumina jako nutraceutyk

    Oczywiście, że nie. Ten składnik żywności znany jest w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Obecnie posiada on miano „nutraceutyku” (ang. nutraceutical). Oznacza to, że kurkumina jest związkiem naturalnie występującym w pożywieniu, którego podaż przynosi korzyści prozdrowotne zarówno w prewencji, jak i w bezpośredniemu zwalczaniu wielu schorzeń. Ale co stanowi o tak znacznej wyjątkowości kurkuminy? Jest ona jednym z nielicznych składników diety, które wpisały się w tradycję medycyny naturalnej w tak odległej przeszłości, a jednocześnie posiadają cały szereg aktualnych badań naukowych, wciąż potwierdzających przeszłe doniesienia o ich bardzo korzystnym wpływie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

     

    Prozdrowotne właściwości kurkuminy

    • Działanie przeciwutleniające – kurkumina hamuje rozwój i zabezpiecza przed wieloma chorobami, głównie z uwagi na jej znaczną aktywność antyoksydacyjną (porównywalną do witaminy C i E). Ten wysoce bioaktywny składnik neutralizuje reaktywne formy tlenu oraz stymuluje wzrost poziomu wysoce przeciwutleniającego, wewnątrzkomórkowego glutationu.
    • Działanie przeciwzapalne -  ten bioaktywny składnik kurkumy blokuje aktywność jądrowego czynnika transkrypcyjnego NF-kB oraz uniemożliwia ekspresję wielu białek, które biorą udział w generowaniu procesu zapalnego w organizmie.
    • Działanie przeciwnowotworowe – udowodniono, że kurkumina blokuje rozwój złośliwych komórek nowotworowych. Chemoprewencyjny wpływ tego związku na organizm człowieka wynika z jego zdolności do hamowania aktywacji kancerogenu, uniemożliwiania angiogenezy, jak również indukcji detoksykacji czynnika rakotwórczego. Ponadto kurkumina obniża ryzyko występowania przerzutów i zwiększa działanie niektórych leków stosowanych w zwalczaniu tego schorzenia.
    • Działanie neuroprotekcyjne – barwnik pochodzący z szafranu indyjskiego działa ochronnie na układ nerwowy. Dowiedziono, że kurkumina zapobiega powstawaniu płytek starczych, czyli agregatów peptydu amyloidu β, które odpowiadają za występowanie krytycznych zmian w organizmie, istotnych dla rozwoju choroby Alzheimera.

    Co więcej, badania kliniczne potwierdziły, że kurkumina jest składnikiem przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, wspomagającym gojenie się ran, jak również działającym ochronnie na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Dzięki temu wspomaga leczenie osób cierpiących m.in. na miażdżycę, cukrzycę, hiperhomocysteinemię, dysfunkcje wątroby i żołądka.

Nasi specjaliści

Mgr Natalia Szmyt

Absolwentka Gdańskiego Uniwer- sytetu Medycznego – studia licenc- jackie na kierunku Dietetyka oraz Akademii Morskiej w Gdyni – studia magisterskie na kierunku To- waroznawstwo, specjalność Usługi Żywieniowe i Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na Uni- wersytecie Warmińsko - Mazurskim – Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Interesuje się chemią żywności, związkami bioaktywnymi oraz ich zmianami zachodzącymi podczas przetwarzania żywności.
 
 
Mgr inż. Sylwia Moroz

Absolwentka Uniwersytetu Warmiń- sko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka
oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dieta to dla niej styl życia, w którym oprócz odpowiedniego jedzenia, podstawą jest ruch i pozyty-wne myślenie. Interesuje się psycho- logicznymi aspektami odżywiania, dlatego też jest zwolenniczka holistycznego i indywidualnego podejścia do każdej osoby w myśl dewizy: w zdrowym ciele, zdrowy duch. Jest promotorką nie tyle pomocy doraźnej, co działania długofalowego, uczącego mądrych wyborów żywieniowych.
 
 
Lic. Wioletta Dobkowska

Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Posiada dużą wiedzę z zakresu dietoterapii otyłości i choroby refluk- sowej przełyku, o której pisała pracę licencjacką. Jej pasją jest eksperymen- towanie w kuchni, tworząc niskokalo- ryczne potrawy.
Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.