Dieta dr Ewy Dąbrowskiej

dieta warzywno owocowa Dąbrowskiej

Cel diety dr Ewy Dąbrowskiej
Post leczniczy dr Ewy Dąbrowskiej ma na celu wzmocnienie zdrowia u ludzi zdrowych, oczyszczenie z toksyn, wydłużenie czasu, a także jakości życia oraz poprawę stanu osób chorych.  

 

Mechanizm działania
Energia do mózgu dostarczana jest w postaci glukozy, a jej zapasy w organizmie są niewielkie i zostają wykorzystane już w pierwszym dniu głodówki.  Jest to cukier niezbędny dla mózgu, a ze względu na szybkie wyczerpanie go w organizmie wszelkie złogi białkowe w postaci zwyrodniałych, uszkodzonych albo martwych komórek, zakrzepów, guzów itp. zostają przekształcone na glukozę. Ten typ przemian, nazywany jest odżywianiem wewnętrznym (samoleczeniem). Warzywa dozwolone w diecie warzywno-owocowej zawierają śladowe ilości białka, tłuszczu oraz niewielkie ilości cukrów, co umożliwia rozpoczęcie odżywiania wewnętrznego.

W trakcie samoleczenia w organizmie zachodzą takie procesy biochemiczne, w kolejności odpowiednio:
- Najpierw zużywane są nagromadzone w wątrobie i mięśniach zapasy glikogenu (glikogenoliza)
- Rozkład tłuszczu (lipoliza) pod wpływem enzymu – lipazy: powstają kwasy tłuszczowe oraz glicerol, które wydalane są za pośrednictwem przewodu pokarmowego, co sprawia, że przestrzegając zasad diety warzywno-owocowej nie odczuwa się głodu
- Rozpad białek (proteoliza) – jako pierwsze rozkładowi ulegają białka chore oraz zwyrodniałe
Równocześnie z procesami rozpadu następują mechanizmy regeneracyjne w organizmie – tworzą się młode, zdrowe komórki.

Kluczowe w diecie Ewy Dąbrowskiej jest nieprzekraczanie 800 kcal na dobę, ponieważ wówczas następuje wyłączenie ośrodka głodu znajdującego się w podwzgórzu, co powoduje zahamowanie uczucia głodu. Gdy wartość energetyczna diety zostanie zwiększona, wówczas przerwaniu ulegnie proces samoleczenia.


 

Co można, a co jest zabronione – zasady diety
Produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej:
- Produkty zalecane – warzywa nisko skrobiowe: dyniowate (kabaczek, ogórki, dynia), kapustne (kalafior, kapusty, brokuł), cebulowe (por, czosnek, cebula), korzeniowe (rzodkiew, buraki, seler, pietruszka, marchew, chrzan), liściaste (sałaty, zioła, natka pietruszki), psiankowate (papryka, pomidor) oraz owoce: grejpfruty, cytryny, jabłka, niewielkie ilości jagód).


- Produkty przeciwwskazane – zboża, ziemniaki, chleb, warzywa strączkowe, olej, mięso, mleko, orzechy, słodkie owoce.
*Nie można pić herbaty, kawy, alkoholu, a także palić papierosów.

Owoce oraz warzywa można spożywać na surowo, jako surówki oraz w postaci zup, warzyw pieczonych, duszonych z dodatkiem ziół, kompotów owocowych bez dodatku cukru, herbat owocowych, czy wywarów z warzyw.
Podczas kuracji pomocne będą aktywność fizyczna oraz zwiększenie spożycia płynów – zwłaszcza wody.

 

Zalecenia i przeciwwskazania
Należy zaznaczyć, że terapia dietą warzywno-owocową nie będzie odpowiednia dla wszystkich osób ze względu na wiek, stan zdrowia, zażywane leki itp. W tych przypadkach rozpoczęcie postu może spowodować zagrożenie zdrowia, a nawet życia. Poniżej przedstawiamy zarówno wskazania, jak i przeciwwskazania.


Wskazania do zastosowania postu leczniczego:
Dla ludzi zdrowych w celu wzmocnienia zdrowia, wydłużenia życia, czy odmłodzenia oraz profilaktyce chorób
- Choroby zwyrodnieniowe (wrzody żołądka, nieżyt jelit, łuszczyca, zwyrodnienie stawów, otłuszczenie wątroby, zaćma, paradontoza)
- Zaburzenia czynnościowe (zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, nerwica, zgaga)
- Zaburzenia metabolizmu (zespół metaboliczny, cukrzyca przy stosowaniu leków przeciwcukrzycowych, ciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, skaza moczowa, zakrzepy, kamica nerkowa, miażdżyca naczyń oraz serca)
-  Nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego (nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, astma, reumatoidalne zapalenie stawów)
- Choroby endokrynologiczne (zaburzenia klimakteryczne, miesiączkowania, guzki tarczycy, niedoczynność tarczycy, nadmiar estrogenów, torbiele jajników, wysoki poziom prolaktyny)

Przeciwwskazania do zastosowania postu leczniczego:
- Trudny do opanowania lęk przed dietą warzywno-owocową
- Okres ciąży oraz karmienia
- Dzieci
- Dziewczęta w okresie dojrzewania
- Nadczynność tarczycy
- Cukrzyca leczona insuliną
- Ostra porfiria
- Niedoczynność nadnerczy
- Stany po transplantacji narządów
- Depresja
- Gruźlica
- Choroby nowotworowe w zaawansowanym stadium
-  Zaawansowana niewydolność narządów (nerek, wątroby, serca)
- W okresie przed oraz pooperacyjnych
- Zażywanie leków powodujących hamowanie układu immunologicznego (np. cytostatyki, hormony sterydowe, autoagresyjna albo posterydowa niedoczynność nadnerczy – choroba Adisona)

 

Jak przygotować się do postu leczniczego?
Bezpieczeństwo Naszych Klientów jest dla Nas najważniejsze, dlatego przed rozpoczęciem diety warzywno-owocowej należy uprzednio skonsultować się z lekarzem, który oceni czy dana osoba powinna ją stosować. Wówczas będzie możliwość rozpoczęcia kuracji. Należy także powiadomić o wszystkich schorzeniach towarzyszących, ponieważ wówczas zostanie zmodyfikowany jadłospis, dopasowany do chorób. Zalecamy także do kontaktu z Naszym Dietetykiem, który odpowie na wszystkie wątpliwości żywieniowe.

 

Przebieg kuracji
Proponowany przez Nas przebieg kuracji dietą warzywno-owocową: zalecamy stopniową zmianę nawyków żywieniowych, przed rozpoczęciem diety warzywno-owocowej (tydzień wprowadzający), a po skończonym poście stopniowe rozszerzanie jadłospisu. Proponowany przez nas schemat terapii składa się z następujących etapów:

Etap 1: Tydzień wprowadzający – proponowany jadłospis składający się z produktów zbożowych bezglutenowych, kasz, nasion, pestek, warzyw oraz owoców dostarczający ok. 1000 kcal w ciągu doby. Sugerujemy w tym etapie zastosować naszą dietę Eatfit Detox.

Etap 2: Dieta warzywno-owocowa, opracowana zgodnie z zaleceniami dr Dąbrowskiej. Czas trwania: maksymalnie do 6 tygodni, wartość energetyczna jednego dnia diety wynosi do 800 kcal.

Etap 3: Tydzień wyprowadzający – stopniowe rozszerzanie jadłospisu o produkty zbożowe, kasze, pestki, nasiona, a także warzywa i owoce nieobecne w poście. Kaloryczność: ok. 1000 kcal. Tutaj także polecamy zastosowanie naszej diety Eatfit Detox.

 

Następnie zalecamy stopniowe zwiększanie kaloryczności diety oraz asortymentu produktów zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Proponujemy na początek wprowadzić naszą dietę Eatfit Slim, bądź Eatfit Lux 1200 kcal, kolejno zwiększając ilość kalorii, zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Jeżeli zaś chcą Państwo wykluczyć mięso ze swojego menu, zachęcamy do skorzystania z naszej oferty diety wegetariańskiej (Eatfit Vege) – w razie wątpliwości radzimy skonsultować się z Naszymi Dietetykami.

 

Dodatkowe informacje
Kryzysy ozdrowieńcze – na początku rozpoczęcia diety warzywno-owocowej, w miarę odtruwania organizmu, mogą wystąpić takie objawy, jak np. osłabienie, bóle głowy, biegunka, wymioty, nudności, stany podgorączkowe itd. Są one wyrazem uwolnienia toksyn z tkanek, a następnie przeniknięcia ich do krwi. Osoby stosujące już wcześniej terapie oczyszczające lub prowadzące zdrowy styl życia, zazwyczaj nie skarżą się na pojawienie się u nich kryzysu. Kryzysy ozdrowieńcze nie występują podczas tradycyjnej terapii farmakologicznej, jednak obserwowane są w tzw. medycynie naturalnej, jak: ziołolecznictwo, akupresura.

Można wyróżnić dwa rodzaje kryzysów ozdrowieńczych:
- Wczesne – pojawiają się do 1 tygodnia w trakcie postu leczniczego. Występują najczęściej
- Późne – obserwowane powyżej 1 tygodnia kuracji

Dr Ewa Dąbrowska, wspomina o lewatywach czy hydrokolonoterapii, mogących przynieść ulgę pacjentom, zwłaszcza na początku postu, w przebiegu np. zaparć, czy bólów głowy. Jednak decyzję o skorzystaniu z tego zabiegu należy podjąć po konsultacji z lekarzem.

Poniżej przedstawione zostaną różnice pomiędzy lewatywą, a zabiegiem hydrokolonoterapii, które w zasadzie są niewielkie.
Lewatywa – jest zabiegiem oczyszczającym jedynie fragment okrężnicy (odbytnicy oraz esicy), której długość wynosi ok. 20-30 cm.  Przed 50 laty stosowana była jako rutynowy zabieg, w każdym domu, szpitalu, czy sanatorium. Obecnie stosowana jest zwykle w zaparciach. Zabieg ten powoduje niemal natychmiastową ulgę, jednak problemy związane z wypróżnianiem się, powracają.

Hydrokolonoterapia (płukanie jelita grubego) – jest to zabieg, który ma na celu oczyszczenie całego jelita grubego, czyli 100-160 cm odcinek przewodu pokarmowego, przy użyciu specjalistycznej aparatury. Według zwolenników tego zabiegu, jest doskonałą metodą w profilaktyce nowotworów, przede wszystkim raka jelita grubego oraz stosowany jest we wspomaganiu  procesu odchudzania. W ciągu pierwszych 6 godzin po zabiegu, należy spożywać wyłącznie świeże warzywa i owoce, a także pić dużo płynów. Po zabiegu hydrokolonoterapii, następuje wzrost ilości prawidłowej mikroflory bakteryjnej w jelitach.  Wskazane jest jednak zażywanie produktów probiotycznych kilka dni po zabiegu.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej dostępna jest w naszej ofercie cateringu dietetycznego.
Zamówić ją możesz na tej stronie.

Newsletter
Chcesz być na bieżąco informowany o promocjach, nowościach oraz otrzymywać niezbędne informacje dot. zdrowego żwywienia ? Zostaw nam swój adres email.