NOWY PROTOKÓŁ WYJŚCIA Z POSTU WARZYWNO – OWOCOWEGO dzieli się na 3 etapy i długo ogranicza węglowodany (w postaci produktów zbożowych). Nie ma określonych ram czasowych. Długość trwania każdego etapu powinna być dostosowana indywidualnie.
* W fazie 1 i 2 (aktywnego spalania) celem jest utrzymanie ketozy odżywczej. Stopniowo zwiększamy kaloryczność pożywienia (o ok. 200 kcal dziennie) aż do wartości pokrywającej indywidualne zapotrzebowanie; na tym etapie dodajemy do produktów dozwolonych na poście tłuszcze (awokado, jajo, nasiona i orzechy). W fazie drugiej możemy dodać ryby, fasolkę szparagową, bób, soję.
* Jeśli ktoś ma już prawidłową wagę, powinien zrezygnować z fazy 1 i 2 i przejść od razu do 3 , czyli stabilizacji, ponieważ w pierwszych dwóch fazach nadal można tracić na wadze.
* W fazie 1 i 2 ilość węglowodanów netto powinna wynosić od 30 do 50 g dziennie, a rozkład makroelementów kształtować się na poziomie: tłuszcze 60-80%, białko 10-20%, węglowodany 5-10%. Zdrowe tłuszcze powinny być obecne w każdym głównym posiłku (nierafinowane, nieutwardzone, niearomatyzowane, ekologiczne, z pierwszego tłoczenia).
* W fazie 3 (stabilizacji) wyprowadzamy organizm z ketozy przez stopniowe zwiększanie ilości węglowodanów netto w diecie i wprowadzanie pozostałych grup produktów (mięso, nabiał).